Skip Links
soh.search.redirect.input

Entry & Foyers

The Entry & Foyers project will transform the way the outside of the Opera House connects with the inside.

Jørn Utzon described the journey across the Opera House Forecourt and up the Monumental Steps as one of moving 'from the ordinary to the extraordinary'.

The newly paved and vehicle-free Forecourt, enabled by the loading dock that opened in 2015 and redirected 1000 heavy-vehicle movements a week underground, has helped realise this vision.

The Entry & Foyers project will continue the experience all the way under the Monumental Steps, turning the 3000 square-metre area that has become the Opera House's second front door into a vibrant, welcoming, car-free entrance and meeting place.

Utzon imagined this space as another foyer, where 'the soffit of the podium', would 'form the first impression of the building,' defined by the 'marked sculptural effect' of the beams.

Accessibility upgrades to make the space safer and more accessible for people with limited mobility. 

The Entry & Foyers project includes:

  • Even paving in signature Opera House granite, replacing bitumen to make the area lighter, reduce glare and convert the whole area from our front gates to our front door into a pedestrian-friendly zone, with easier and safer access;
  • New escalators will take patrons from the entry Under the Steps to the main box-office foyer; and
  • A new lift in the box office foyer providing for the first time an independent path of travel for those with access needs to the Joan Sutherland Theatre southern foyer.

Proudly funded by